در این سری از مقالات رایاکو قصد داریم تا درباره نمای رومی و انواع آن برای شما صحبت کنیم پس با ما همراه باشید. نمای رومی درواقع سبک خاصی از معماری کلاسیک است که از هنر و معماری روم و یونان باستان الهام گرفته است. استفاده از این نوع نما طی قرنهای متمادی در اروپا رایج شد و سپس در سایر نقاط جهان از جمله ایران طرفداران زیادی پیدا کرد. این سبک معماری با ورود به کشور ما تا حدودی تحت تاثیر المانهای ایران باستان قرار گرفت.
در اجرای نما به سبک رومی از معماری پیچیده و پرجزئیات و مصالح ساختمانی نسبتا گران قیمت استفاده میشود. به همین دلیل، بعضی افراد تصور میکنند که این گونه نماها مخصوص طبقه مرفه جامعه هستند. در حالیکه در گوشه و کنار شهر میتوان انواع ساختمانها با این سبک معماری را مشاهده کرد.
به کارگیری المانها و اشکال هندسی که با نظم خاص در کنار هم قرار گرفتهاند، مهمترین فاکتوری است که باعث میشود به یک نما عنوان رومی اطلاق شود. بر این اساس، بارزترین خصوصیات این گونه نماها شامل موارد زیر میشود:
- استفاده از ستونهای منحنی شکل کوچک و بزرگ
- وجود سرستون در بخشهای مختلف
- وجود قوسهای بزرگ و نقشهای برجسته در بالای درب و پنجرهها
- استفاده از اشکال هندسی
- قرنیه بودن بیشتر المانهای بکار رفته در نما
- وجود پنجرههای بزرگ
سنگ تراورتن و سیمان دو متریالی هستند که در ایران برای اجرای این سبک معماری مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از سیمان سفید در نما در مقایسه با سنگ به مهارت بیشتری نیاز دارد. اما به دلیل هزینه کمتر بسیاری از سازندگان استفاده از این متریال را ترجیح میدهند. در ادامه مراحل اجرای نما را با هر دو متریال بررسی میکنیم:
- نقشهکشی: در این مرحله باید ضخامت سنگها و اندازه قوسها مشخص شود.
- زیرسازی و شاسیکشی: در مرحله دوم نبشیکشی طول و عرض ستون کنسول، قاب پنجرهها و دربهای ورودی انجام میشود.
- اسکوپ سنگها: سنگ در اثر تغییر دمای محیط منبسط و منقبض شده و ممکن است از نما جدا شود. به همین دلیل سنگها باید اسکوپکاری شوند تا قدرت چسبندگی آنها بیشتر شود. این کار احتمال سقوط سنگها را کم میکند. برای اسکوپ سنگها از روشهای مختلفی استفاده میشود که رایجترین آن اسکوپ با قطعات فلزی گالوانیزه است.
- اجرای نما: در مرحله بعد ستونها و دیوارهای پشت اجرا شده و دوغابریزی انجام میشود. دوغاب که ترکیب ماسه شسته و آب است نقش زیادی در حفظ مقاومت سنگ دارد.
- اجرای سرستونها: این مرحله میتواند به چند روش مختلف انجام شود: 1) تراش سنگ و اجرای سرستون در محل، 2) اجرای سرستون روی سنگ نما و شکلدهی با CNC و 3) استفاده از سرستون صنعتی که در کارخانه قالبگیری شده است.

- زیرسازی: با شاسیکشی فلزی و استفاده از توری رابیتس، سطح را برای اجرای نما آماده میکنند.
- ملات سیمان و پودر سنگ: در این مرحله کرومبندیهای ارتفاعی و طولی انجام میشود تا سطح کاملا صافی به دست آید. سپس روی توریها با ملات پوشانده میشود.
- قاببندی و اجرای نما: این مرحله با استفاده از شیشههایی که عرض آنها 5/1 سانتیمتر است، انجام میشود. سپس قابها با ملاتی که از پودر سنگ و سیمان سفید تشکیل شده است، پر میشوند.
- بندکشی و سنباده زنی: شیشهها را خارج کرده و شیارها را با استفاده از سیمان سفید و پودر سنگ بندکشی میکنند. سپس سطح نما را با سنباده صیقل میدهند.
- اجرای سرستونها: در این مرحله یا استادکار در محل اجرای سرستون را انجام میدهد یا از سرستونهای پیش ساخته استفاده میکند. استفاده از سرستونهای پیش ساخته از نظر صرف زمان و هزینه مقرون به صرفهتر است.
نما، یکی از مهمترین و اصلیترین بخشهای ساختمان محسوب میشود. انتخاب درست نما برای ساختمانها از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر در این فکر هستید که سبک رومی را برای ساختمان خود انتخاب کنید بهتر است ابتدا با ویژگیهای مثبت و منفی آن آشنا شوید:
- زیبایی ظاهری: این نوع نما به دلیل وجود قابهای زیبا برای درب و پنجره، حکاکی روی ستونها و سرستونها و وجود قوسهای بزرگ در مقایسه با سایر نماها ظاهر زیباتری دارد.
- شیک و لوکس بودن: معماری رومی به دلیل استفاده از تزیینات زیاد، ستونهای برجسته و سرستونهایی به شکل شیر یک سبک سلطنتی به شمار میرود.
- نظافت آسان: سنگهای بکار رفته در این سبک معماری به راحتی تمیز میشوند.
- هزینه زیاد: قیمت نمای رومی را نمیتوان به طور دقیق برآورد کرد. اما معمولا اجرای این سبک معماری به دلیل پرکار و پرجزئیات بودن پرهزینه است. از طرف دیگر، اگر بخواهید از سنگهای تراورتن باکیفیت برای اجرای نما استفاده کنید باید هزینه زیادی بپردازید.
- اتلاف انرژی: معماری رومی به دلیل استفاده از سقفهای بلند و پنجرههای بزرگ برای مناطق سردسیر مناسب نیست. چون باعث اتلاف انرژی به خصوص در فصل زمستان میشود.
- عدم سازگاری با معماری ایرانی: نمای ساختمانها باید بر اساس معماری ایرانی اجرا شود. چون معماری بخش مهمی از هویت فرهنگی هر کشوری را تشکیل میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید