نورپردازی بخش مهمی از طراحی دکوراسیون داخلی منزل را تشکیل میدهد. نور مخفی یک تکنیک متفاوت در نورپردازی است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. نور مخفی به نوری گفته میشود که بازتاب آن روی سقف و دیوار قابل مشاهده است؛ اما منشا نور مشخص نیست.
این تکنیک با استفاده از لامپهای شلنگی و ریسههای SMD و LED انجام میشود. از نورپردازی مخفی میتوان در قسمتهای مختلف ساختمان استفاده کرد. با این حال، بیشتر داخل سقف کاذب، گچبریها، کناف و سازههای سقفی و دیواری اجرا میشود. اگر از این تکنیک به خوبی استفاده شود و منبع نور جای مناسبی قرار گیرد، درخشش فضا بیشتر میشود.
یکی مهمترین ویژگیهای این نوع نورپردازی این است که منبع نور به طور مستقیم دیده نمیشود. بنابراین، نور ثانویه ایجاد شده توسط منبع باعث روشن شدن محیط میشود. به همین دلیل، امکان اجرای این تکنیک در مکانهای مختلف وجود دارد:
سقف، یکی از مناسبترین و پرطرفدارترین مکانها برای اجرای نورپردازی به شمار میرود. این روزها از سقفهای کاذب و سقف کناف زیاد استفاده میشود. به همین دلیل، استفاده از نورپردازی در سقف رواج زیادی پیدا کرده است.
نحوه اجرای نور مخفی سقف به ابعاد اتاق و ارتفاع سقف بستگی دارد. اگر اتاق کوچک باشد، باید اندازه لامپ هم کوچک انتخاب شود. اما چنانچه سقف اتاق بلند است نصب لامپهایی که قدرت نوردهی زیادی دارند، توصیه میشود.
در اتاق پذیرایی میتوان لامپها و ریسهها را اطراف سقف نصب کرده و به کمک کناف، گچبری یا چوب مخفی کرد. این نوع نورپردازی هم جلوه خاصی به محیط میدهد و هم در کنار لوسترها و چراغهای آویز به تنظیم روشنایی کمک میکند.
از سایر مکانهای مناسب برای اجرای این تکنیک میتوان به دور شومینه و اطراف میز غذاخوری اشاره کرد. وجود روشنایی در اطراف میز غذاخوری از اهمیت زیادی برخوردار است. اگرچه نصب لوستر در بالای میز خیلی رایج است، اما استفاده از نورهای ملایم با تکنیک نورپردازی مخفی در هنگام غذا خوردن آرامش زیادی را به همراه دارد.

آشپزخانه، یکی از مهمترین فضاهای خانه است. چون معمولا بخش زیادی از وقت افراد در آنجا سپری میشود. استفاده از نور مخفی در کابینتهای آشپزخانه زیبایی این محیط را دوچندان میکند. این نوع نورپردازی برای مواردی که سقف آشپزخانه کوتاه است و فضای کافی برای نصب لامپ وجود ندارد، خیلی مناسب است. وجود نور در زیر کابینتها یا بالای کانتر میتواند نقش موثری در تامین روشنایی محیط داشته باشد.
فضای سرویس بهداشتی با یک لامپ کوچک روشن میشود. اما معمولا یک لامپ به تنهایی نمیتواند روشنایی این محیط را تامین کند. به همین دلیل، توصیه میشود در کنار نور اصلی از سایر تکنیکهای نورپردازی هم استفاده شود. با استفاده از نورپردازی میتوان به راحتی فضای سرویس بهداشتی را تغییر داد. در این قسمت از ساختمان امکان اجرای نورپردازی مخفی در سقف، پشت آینه یا سایر تجهیزات سرویس بهداشتی وجود دارد. امروزه آینههای دارای LED یکی از پرفروشترین اکسسوریهای سرویس بهداشتی محسوب میشوند.
در اجرای این تکنیک لامپهای مختلفی بکار گرفته میشوند که در این بخش به ویژگیها و کاربردهای آنها میپردازیم:
ریسههای SMD شلنگی به دلیل نور زیبا و درخشان خود از محبوبیت زیادی برخوردار هستند. از ریسههای SMD در مکانهایی که به نور پرقدرت نیاز است مثل سقف کاذب و راه پلهها استفاده میشود. این نمونه ریسهها در مقابل آب و گرد و غبار مقاومت خوبی از خود نشان میدهند.
ریسههای SMD دارای رنگبندی متنوع شامل آبی، بنفش، سبز، قرمز، مهتابی، آفتابی و … هستند. این ریسهها به صورت متری یا حلقهای به فروش رسیده و در جاهای مختلف نصب میشوند.
ریسههای LED شلنگی به دلیل نور انعطافپذیری که از خود منتشر میکنند، طرفداران زیادی دارند. از این ریسهها به عنوان نور مخفی در بخشهای مختلف ساختمان استفاده میشود. ریسههای LED برای محیطهای داخلی و خارجی مناسب هستند.
ریسههای LED شلنگی در رنگها و طولهای مختلف در دسترس عموم قرار دارند. رنگ، شکل، اندازه و قدرت نوری این ریسهها باید با توجه به نوع دکوراسیون انتخاب شود. ریسههای LED را میتوان به کمک نوار چسبی که پشت آنها وجود دارد، در محل مورد نظر نصب کرد. این نمونه ریسهها هم همانند ریسههای SMD به صورت متری یا حلقهای فروخته میشوند.
برای اجرای این نوع نورپردازی از رنگهای مختلفی استفاده میشود که هر کدام از آنها تاثیر متفاوتی روی انسان دارند:
- نور آبی: رنگ آبی باعث القای حس سردی شده و روی ساعت بیولوژیک بدن اثر میگذارد. استفاده از این نور رنگی در اتاق خواب که مکان استراحت است، توصیه نمیشود.
- نور قرمز: رنگ قرمز باعث ایجاد هیجان و افزایش ضربان قلب میشود. استفاده از این رنگ برای ساختمانهای مسکونی توصیه نمیشود. چون میتواند تاثیر نامطلوبی روی روح و روان افراد داشته باشد. با این حال، نور مخفی قرمز برای مراکز بازی و سرگرمی مناسب است.
- نور سبز: این رنگ در القای حس آرامش و پاکی نقش دارد. رنگ سبز نحوه مشاهده رنگها را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین، در مکانهایی که دیده شدن صحیح رنگها مهم است، از این رنگ استفاده نکنید.
- نور زرد: رنگ زرد در افزایش تنش و عصبانیت نقش داشته و باعث زودرنجی میشود. بهتر است از نور مخفی زرد در ساختمانهای مسکونی استفاده نشود.
دیدگاهتان را بنویسید