پله، یکی از مهمترین اجزای ساختمان است؛ چون هم کاربردی است و هم به زیبایی خانه و طراحی دکوراسیون داخلی منزل کمک زیادی میکند. اشکال هندسی موجود در راه پلهها نمای داخلی یا خارجی ساختمان را تحت تاثیر قرار میدهند. خانههایی که این المان در طراحی آنها بکار رفته در مقایسه با سایر خانهها از شکوه و جلوه بیشتری برخوردار هستند.
انواع پله ساختمان وجود دارد که شکل ظاهری آنها با توجه به کاربردی که دارند، طراحی میشود. این بخش از ساختمان باید به نحوی ساخته شود که استفاده از آن راحت و ایمن باشد. با ما همراه باشید تا با انواع پله ها آشنا شوید.
برای ساخت این سازه از مصالح مختلف مثل چوب، فولاد، سنگ، بتن، شیشه و … استفاده میشود. هر کدام از این متریالها ویژگیها و زیباییهای خاص خود را دارند.
این سازه از سه قسمت اصلی شامل پله، سطح شیبدار و پاگرد و سه قسمت فرعی شامل خیز پله، آب چکان و نرده تشکیل میشود:
- سطح شیبدار: نوعی شاسی برای پله است و به سطحی گفته میشود که پله روی آن قرار میگیرد.
- پاگرد: محلی که بین پلهها برای استراحت، چرخش و تغییر مسیر تعبیه میشود.
- خیز پله: به شیبی گفته میشود که از پایین به سمت بالا ادامه دارد.
- آب چکان: سطح شیبداری است که به منظور خروج آب در کنار پلکان طراحی میشود.
- نرده: از بالا تا پایین سازه را احاطه کرده و وظیفه آن جلوگیری از سقوط افراد است. ارتفاع نرده باید حداقل 80 سانتیمتر باشد.
در هنگام طراحی پله ساختمان باید به این نکته توجه کرد که حداکثر 12 پله متوالی میتوانند در کنار هم قرار گیرند. اگر تعداد پلهها بیشتر بود، باید در بین آنها پاگرد در نظر گرفته شود.
از پلکان برای ایجاد ارتباط بین دو سطح که اختلاف ارتفاع دارند، استفاده میشود. این سازه، به دو دسته مستقیم و پیچدار تقسیم میشود که هر کدام از این دستهها دارای انواع مختلفی هستند.

این سازه همان طور که از نام آن مشخص است به صورت مستقیم و بدون پیچش ساخته میشود. این نوع پلکان برای مکانهایی که محدودیت فضا ندارند، مناسب هستند. چون طول آنها در مقایسه با سایر پلهها بیشتر است.
در این نوع طراحی، کف تمام پلهها با هم یکسان و ظاهر آنها مستطیل شکل است. عرض کف معمولا 30 سانتیمتر است.
چند نوع پله مستقیم وجود دارد که در این بخش آنها را معرفی میکنیم:
- یک طرفه: طول بلندی داشته و در ساختمانهایی ساخته میشود که محدودیت طولی ندارند. به دلیل طولانی بودن پلکان، در مسیر آن پاگرد تعبیه میشود تا از خسته شدن افراد جلوگیری شود.
- دو طرفه با دو بازو و پاگرد وسط: رایجترین نوع راه پله است که در بیشتر ساختمانها دیده میشود. نحوه طراحی بدین صورت است که شخص یک ردیف پله را پیموده و به پاگرد میرسد. سپس چرخیده و از طریق ردیف بعدی به طبقه بالا یا پایین میرود. در این مدل سازهها، پاگرد بین دو ردیف پله فضای زیادی اشغال نمیکند.
- دو طرفه با سه بازو و پاگرد وسط: از این نوع پلکان در مکانهای پرتردد مثل مدارس و ادارهها استفاده میشود. در این مدل، سه ردیف پله وجود دارد که معمولا عرض پله وسط در مقایسه با پلههای طرفین بیشتر است.
- سه طرفه با سه بازو و دو پاگرد: اگر ارتفاع طبقات زیاد و فضای پله کم باشد از این مدل سازه استفاده میشود. از فضای بین پلهها میتوان برای نصب آسانسور استفاده کرد.
این نوع پلکان، دارای پیچ است و زاویه این پیچ با توجه به فضا مشخص میشود. انواع پلههای پیچدارد عبارتند از:
- دارای پیچ کامل: فضای کمی را اشغال میکند و به همین دلیل برای مکانهای کوچک مناسب است. معمولا این نوع پلکان در مغازهها و رستورانها دیده میشوند.
- دارای پیچ قائم: پاگرد دارد و گاهی اوقات دو تا سه پله در فضای پاگرد آن به چشم میخورد. طراحی این سازه به استفاده بهینه از فضا کمک میکند.
- دارای پیچ تزیینی: این نوع سازهها به دلیل ظاهر زیبایی که دارند در ساختمانهای بزرگ و لوکس مورد استفاده قرار میگیرند. عرض این نوع پلکان زیاد است. بنابراین، به فضای زیادی نیاز دارد. پله با پیچ تزیینی، نمادی از زندگی در مکانهای مجلل است.
هنگام انتخاب پله ساختمان برای نمای خارجی به سرامیک نمای بیرون ساختمان و رنگ کلی سازه خود توجه کنید تا هماهنگی و زیبایی منحصر به فردی را در نمای خارجی سازه ایجاد کنید.

بعضی الزامات عمومی برای ساخت راه پلهها به شرح زیر است:
- تمام قسمتهای این سازه باید از مصالح ایمن ساخته شوند. پلکان نباید لغزنده باشند.
- مصالح بکار رفته در پلکان اصلی باید در برابر آتشسوزی مقاوم باشند.
- در پلکان اصلی، عرض پاگرد نیم دایرهای شکل باید با عرض پله یکسان باشد.
- در پلکان فرعی، حداقل عرض پله عبارتند از: بین دو دست انداز 60 سانتیمتر، بین دیوار و دست انداز 70 سانتیمتر و بین دو دیوار 80 سانتیمتر.
- در پلکان اصلی، عمق کف پله نباید از 28 سانتیمتر کمتر باشد.
- در پلکان اصلی، حداقل عرض پله مستقیم باید 100 سانتیمتر و در پله دارای پاگرد 120سانتیمتر باشد.
- فاصله بین دو نرده عمودی دست انداز باید حداکثر 11 سانتیمتر باشد.
- اگر از نردههای تزیینی استفاده میشود، نباید از هیچ قسمت آن امکان عبور کردن کرهای به قطر 11 سانتیمتر وجود داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید